Qəhvə göz sağlamlığını qoruyur

 

Hər gün sağlamlıq baxımından yeni bir faydası kəşf edilən qəhvənin göz üçün də faydalı ola biləcəyi ortaya çıxdı.

ABŞ-dakı Cornell Universitetindən elm adamlarının siçanlar üzərində etdiyi araşdırmada , qəhvədə böyük nisbətdə olan klorojenik turşu adlı maddənin görmə qabilyyətinin azalmasının qarşısını aldığını ortaya qoydu.

 

Araşdırma , saf qəhvədə yüzdə 7-9 nisbətində olan antioksidan xüsusiyyətinə sahib bu maddənin ayrıca , qlaukoma , yaşlanma və diyabet nəticəsində görmədə meydana gələn pozulmağla bağlı yaranan korluqlara da mane ola biləcəyini göstərdi.

 

Klorojenik turşu gözləri qoruyur

 

Araşdırmada siçanların gözlərinə oksidativ stres və görmədə pozulmağa gətirib çıxaran sərbəst radikalların meydana gəlməsinə səbəb olan, azot oksidi maddəsi tətbiq elm adamları , bu vəziyyətin görmədə pozulmağa səbəb olduğunu müşahidə etdi. Ancaq , bu əməliyyatdan əvvəl gözlərinə klorojenik turşu tətbiqi nəticəsində siçanların görməsinə ziyan etmə meydana gəlmədiyi təyin olundu.

 

Klorojenik turşu və buna bağlı ara məhsulların insan həzm sistemində önəmsəmə bilindiyini ifadə edən araşdırmaçılar , qəhvə içmənin , bu maddənin qan retina baryeri adlı təbəqəyə keçməsini asanlaşdırdığının sübut istiqamətində, işlərini davam etdirdiklərini ifadə etdi. Araşdırmaçılar , qəhvə içmənin klorojenik turşunun birbaşa gözə çatdırılmasında təsirli olduğunun sübut edilməsi halında həkimlərin gözdəki ziyanı önləmək üçün xəstələrinə uyğun şəkildə qəhvə hazırlamalarını tövsiyə biləcəklərinidə diqqəti çəkdi.

 

Professor Chang Y. Lee başçılığında edilən araşdırma , Journal of Agricultural and Food Chemistry adlı elmi jurnal və Cornell Universitetinin internet səhifəsində elm dünyasına tanıdıldı.

 

Antioksidanlar yaşlanmağı gecikdirir

 

Göz kürəsinin iç səthini örtən , incə , yarı şəffaf bir pərdə olan retina , içində işığa həssas milyonlarla hüceyrə və vizual məlumatı götürmə və tənzimləmə funksiyası görən digər sinir hüceyrələrini saxlayan gözdəki həyatı əhəmiyyətə sahib bir təbəqədir . Retinanın , metabolik olaraq son dərəcə fəal toxumalara sahib olması səbəbiylə yüksək səviyyələrdə oksigenə ehtiyac duyması , bu zardaki sərbəst radikallar və antioksidan müdafiə xəttləri arasındakı tarazlığın pozulması olaraq təyin olunan oksidativ stresə gətirib çıxarır. Retinanın oksigensiz qalması və sərbəst radikalların çıxarılması toxuma zədələnməsi və görmə itkisinin başlıca səbəblərini meydana gətirir.

Bədəndəki hüceyrələri parçalayaraq mobil səviyyədə böyük dəyişmələrə və zərərlərə yol açan təcavüzkar molekulyar strukturlara , sərbəst radikallar adı verilir. Antioksidanlarsa bədəndə , köhnəlməyə bağlı olaraq ortaya çıxan yaşlanma , saçların ağarması , sümüklərin saralması , dərinin bürüşməsi , ürək narahatlıqlarının ortaya çıxması kimi zərər verici təsirləri olan sərbəst radikallara qarşı bədəndəki ilk müdafiə xəttini meydana gətirməsi səbəbiylə sağlamlıq baxımından böyük əhəmiyyət daşıyır.

Əvvəlki məqaləQadınlardakı baş ağrısı…
Növbəti məqalədəQuru dərilər üçün 5-baxım təklifi