Az yağ istifadə etmənin qızıl qaydaları

 

Yağı azaltmaq diyetə başlayanların etdiyi birinci dəyişiklikdir. Bəs, yeməklərdə yağı azaltmaq üçün nələr edilə bilər?
Sağlam qidalanma proqramında bütün qida qruplarının doğru kombinasiyalarla bir yerdə və ideal miqdarda olmasının lazım olduğunu ifadə edən “Zülal, karbonhidrat və yağ kimi 3 təməl qida qrupunu həyatımızdan tamamilə çıxarmamız lazım deyil. Əksinə lazımlı miqdarın altına enmək sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli problemlərdir. Ancaq əhəmiyyətli olan bu qrupları idarəli bir şəkildə qəbul etməkdir” dedi.
Yağın insanları ən çox qorxudan qida qrupu olduğunu ancaq bədənin lazım olan enerjini də yağdan aldığı məlumdur. Yağın nə qədər və necə istehlak edildiyi əhəmiyyətlidir və a z yağ ilə edilə biləcək bir çox gözəl reseptlər vardır.
Yağlar bir çox xəstəlik və çox kilo ilə əlaqələndirildiyi üçün cəmiyyətin ən qorxduğu qida qruplarının ən əvvəlində gəlir. Lakin sağlam bir bədənə sahib olmaq üçün yağ istehlakı çox əhəmiyyətlidir. Əhəmiyyətli olan yağı lazımlı miqdarda istifadə etmək və yeməkləri bu miqdara görə hazırlamaqdır. Doğru bir qidalanma proqramında gündəlik yağ istehlakının 3-4 çay qaşığını aşmaması lazımdır. Bu nisbəti aşmadan yağ istifadə etmək, bədən üçün lazımlı qida dəyərini təmin edərək çox kalori almasının da qarşısını alır.

Az yağ istifadə etmənin qızıl qaydaları

Öz mətbəxinizin ləzzət qurucusu olun. Kitablardan və internetdən az yağ ilə edə biləcəyiniz reseptlərdən faydalanın və bunları sınaqdan keçirin.
Mətbəxinizi zənginləşdirin. Yeməklərin ləzzətini artıran qaynadılmış soğan, sarımsaq, limon, sirkə, nar turşu, otlar və ədviyyatlara daha çox üstünlük verin.
Yeməkləri daha az yağla doğru şəkildə bişirə bilmək üçün yapışmayan bir tava, qazan alın. Beləcə yeməklərinizə əlavə edəcəyiniz 90 kalorilik bir xörək qaşığı yağ istifadə etmənizə gərək qalmaz.
Quru qızartmada, sobada, buxarda bişirmə üsullarından istifadə edin. Xüsusilə yağlı qızartmalardan mümkün qədər uzaq durun.
Közdə hazırlanmış tərəvəzlərə və ya tost maşınında hazırlanmış məhsullar, həm sağlam həm də ləzzətli alternativlərdir.
Maye yağları püskürtmə texnikasından istifadə edin. Duru yağı tökmək yerinə spreyleyerek istifadə etmək və ya tavanı yumurta fırçası ilə yağlamaq istifadə edilən yağ miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə azaldan üsullardandır.
Yeməklərinizdə ləzzəti artırmaq üçün yağlı souslar, kərəyağı və ya krem yerinə müxtəlif otlar və ədviyyatlardan istifadə edin.
Mətbəxinizdən reyhan, kəklikotu, nanə, cəfəri, bibər kimi ətirli bitkiləri, darçın, hindqozu, istiot, xardal kimi ədviyyatları və az yağlı, ya da yağsız qatıq və ketçup kimi kalorisi aşağı dadlandırıcıları əskik etməyin.
Salat və souslara mayonez, ya da krem yerinə qatıq əlavə edin. Xüsusilə süzmə qatıq istifadə edərək krem ilə əldə etdiyiniz konsistensiyanı və ləzzəti ala bilərsiniz.
Ətli yeməklərdə yağ istifadə etməyin və ətin üzərindəki görünən yağları yeməyi hazırlamazdan əvvəl ayırın. Ətin lifləri arasındakı yağlar bəs edəcək.
Toyuq, ya da hind toyuğu bişirərkən dərilərini ayırmağı unutmayın. Çünki bu ət növündə ən çox yağ dəridə olur.
Balığı perqament kağızına və ya alüminium folqaya bükərək bişirin. Bu şəkildə daha asan bişəcəyi üçün daha az yağ istifadə edə bilər və ləzzətini qoruya bilərsiniz.

Əvvəlki məqaləDoğumdan sonra diyetə nə vaxt başlanmalıdır?
Növbəti məqalədəÖmrü uzatmağın ən pozitiv yolu: sevin!