Yerkökü Hind-Avropa mənşəli olan bir tərəvəzdir.Bu bitkinin yeraltı hissəsi yeyilir.Yerkökündə o qədər faydalı vitaminlər,karbohidratlar,zülalar,dəmir Beta karoten var ki,bunlarda sağlam həyatın təminatçılarıdır.Yerkökünü çiy halda yemək daha faydalıdır.Bişmiş halda olan bütün tərəvəzlər öz faydalılığını nisbətən itirir.

 

Yerkökünün xərçəngin qarşısının alınmasında rolu-Beta karotin adlı maddə ağciyər xərçənginin qarşısını almaga kömək edir.Bundan başqa bütün xərçəng xəstəliklərinində qarşısını alır.Araşdırmalar sübut etmişdir ki, yerkökünü çox yemək 24% kolon xərçəngini(bağırsaq xərçəngi) riskini azaldır.Döş xərçənginə tutulmaq ehtimalını da aşağı salır.

Yerkökünün ürək xəstəliklərinin azalmasında rolu-həkimlər ürək xəstəlikləri zamanı bol miqdarda yerkökü istifadə etməyi məsləhət görürlər.Volsfon(Edinburq) laboratoriyasının apardığı təcrübələrə əsasən davamlı olaraq yerkökü ilə qidalanmaq qanda xolestrolu səviyyəsini 11% aşagı salır.İnfakt riskini də aradan qaldırır.

Şəkərli diabetdə yerkökünün faydaları-yerkökü qan şəkərini azaldır və normada saxlayır.Yerkökündən hazırlanmış şorbalar şəkərli diabetlər üçün faydalıdır.

 Davamlı yerkökü yemək saçları, dırnaqları  və dərini gücləndirir.Uşağa süd verən ana gündəlik qidasında istifadə etsə südü bol olar.Yerkökü endokrin vəzilərin inkişafi ücün də böyük rol oynayır.Qanda adrenalini artırır bu da xoş əhval ruhiyyə yaradır.İnfeksiyalara qarşı orqanizmi daha dözümlü edir, cinsi fəallığı artırır və görməni gücləndirir.

Əvvəlki məqaləQadının ana olma şansına kömək edən vasitələr
Növbəti məqalədəQidalanma üçün mühüm olanlar…