Yer Fıstığının Bilmədiyiniz Faydası.
Yer fısdığı, enerji və kalori baxımından zəngin olması ilə tanınır ancaq onun üçün “Kalori çox amma kökəltməz” deyərlər. Bədənə təmin etdiyi kalori, insan bədəninə kilo qəbulundan çox enerji olaraq dönər. Bu mövzuda nadir yeməklərdən biridir.
Yaz qış demədən tapıb yiyə biləcəyimiz bu püstənin; şokoladı, pastası, kremi da mövcud. Ayrıca idman edənlərin şübhəsiz yeməsi lazımdır.
Fıstık B6, B9 və E vitaminlərinin yanında; niacin, riboflavin, tiamin kimi maddələri və səhiyyə baxımından olduqca faydalı olan pantothenic adında bir turşusu ehtiva edir. Kalium, manqan, mis, kalsium, maqnezium, dəmir, selenium, sink isə püstənin ehtiva etdiyi mineralların bəziləridir.
İndi “Çəki alacağam” qorxusunu bir kənara buraxıb gün içində yer fıstığı yeməniz üçün gözəl səbəbləri sadalayıram.
Xüsusilə də qadınların: Kolon xərçənginə tutulma riskini azaldır.
Təbii ki bir yemək başlı başına xərçənglə mübarizə, qarşısını almağa və müalicə etməyə köməkçi olmaz. Ancaq tədbir olaraq istehlak edildiyində uzun vəd edə insan bədəninə müsbət təsirləri olur. Həftədə ən az iki qaşıq fıstıq əzməsi yemək, qadın və kişilərdə kolon xərçənginə tutulma riskini azaldır.
Mədə xəstəliklərinin qarşısını alır.
Fıstık yüksək nisbətdə polifenolik turşular daxildir. Bu turşular bədənə zərərli olan nitro aminoların çoxalmasını azaldılması mədə narahatlıqlarının önünə keçər. Yer fındığı da bu mövzuda təbii bir qaynaqdır.
 Ürək sıxılmalarını azaldır.
Yuxarıda bəhs etdiyimiz kimi püstənin ehtiva etdiyi bu polifenolik turşular, ürək sağlamlığı üçün də müsbət təsir daşıyır. Mono doymamış yağlar və oleik turşular ehtiva edən fıstıq, tac ürək xəstəliklərini önləyər, infarkt riskini aşağı nisbətdə da olsa azaldar.
Depressiyanın qarşısını alır.
Fıstık, triptofan adlı bir maddə ehtiva etməkdədir. Triptofan isə aşağı serotonin səviyyəsini yüksəldərək, depressiyaya səbəb olan təsirləri ortadan qaldırmağı təmin edər.
Ana namizədlərinin diqqətinə:Usaq salma  riskini azaldır.
Körpə gözləyən ana namizədlərinin yeyə biləcəyi  fıstıq döllənməyə köməkçi olaraq hamiləlik əvvəli və sonrası qadın xəstəliklərinin önünə keçərək, hamilələrin də aşağı riskini azaldır.
Qan şəkərini tənzimləyir.
Fıstığın ehtiva etdiyi vitamin, yağ və karbohidratlar qan şəkəri səviyyəsinin tarazlıqlanmasını təmin qan şəkərinin düşməsinə bağlı xəstəliklərin önünə keçər.
Əvvəlki məqaləBu xəstəlik hər üç qadından birində var…
Növbəti məqalədəQışda yeyilməsi lazım olan tərəvəzlər