Çay içilməsində diqqət yetirilməsi lazım olan nöqtələr hansılardır?
Türkiyənin hansı şəhərinə gedirsinizsə gedin, hansı restoranvə ya restorana daxil etsəniz daxil edin yeməkdən sonra ofisiant sizə çay ikram etmək istəyəcək. Ya da ofsiantın ikram etməsinə zaman buraxmadan siz çayınızı onsuz da istəyəcəksinizdir.
Qonaqlıqda da eyni şey etibarlıdır, evlərimizdə də. Günorta yeməyi və ya axşam yeməyi fərq etməz, yeməkdən qalxar qalxmaz çaylar dəmlənməyə başlanır.
 
Azərbaycanda bu bəslənmə davranışı bir çox adamda vərdiş halına gəlmişdir. Kimi yorğunluğunu çıxaermaq üçün; kimi isinmək üçün..
Bu vərdişimiz, sağlam qidalanma baxımından baxıldığında çox da doğru bir davranış deyil. Çünki yeməkdən dərhal sonra içilən çay, tərkibində dəmir olan qida qəbul etdizsəniz, yeməklə birlikdə alınan dəmir (Fe) mineralının bədən tərəfindən faydalanmasına mane olar.
“Bu nə deməkdir? ‘Məsələn; yeməkdə qırmızı ət yediniz (Qırmızı ətdə yüksək miqdarda dəmir var). Dərhal sonra çay içdikdə bədəniniz, dəmirdən tam olaraq faydalanamayacakdır, çünki çayda olan maddə, demirlə bağlanaraq dəmirin sorulmasını azaldıcı təsir göstərir. Qəhvə üçün də eyni şey etibarlıdır.
 Yaxşı, dəmir kifayət qədər qəbul edilməzsə nə az olar?
Dəmir əskikliyində anemiya dediyimiz qansızlıq meydana gələ bilməkdədir. Anemiya,  ölkəmizdə çox sıx görülən bir sağlamlıq problemidir. İqtisadi vəziyyət, bəslənmə vərdişləri və daha bir çox faktor qansızlığın meydana gəlməsində rol almaqdadır.
 Təbii ki, bu faktorlardan biri də çaya olan düşkünlüğümüz deyə düşünürəm.
Dəmir əskikliyinə söykənən qansızlıkdan, rəng solukluğu, halsızlıq, gediş və hərəkətlərdə istəksizlik müşahidə olunur.
 

 

Bunlara diqqət yetirin
Əgər anemiya varsa, siz hər kəsdən daha çox diqqət etməlisiniz. Çay qəbulunu yeməkdən 1-2 saat sonra saxlayın.
Çayınızı mümkün olduğunca açıq için, hətta limon əlavə edin. Beləcə bir miqdar C vitamini də almış olacaqsınız.
Əvvəlki məqaləDaha sıx və elastik qarına sahib olmanin 5 yolu
Növbəti məqalədəUzun həyatın 8 möcüzəvi sirri