Təxminən 100 qram göbələk; bir yetkinin gündəlik selenium ehtiyacının təxminən yüzdə 32-sini, mis ehtiyacının 20 faizini, kalium ehtiyacının yüzdə 10-unu və protein ehtiyacının yüzdə 4-nü qarşılayır.
 
Ehtiva etdiyi karbohidrat-zülal quruluşlu fito qida elementləri ilə immunitet sistemini gücləndirməkdə, artrit kimi xəstəliklərdən qorunmada, xərçəng riskini azaltmaqda və ürək sağlamlığını qorumaqda faydalı olduğu düşünülür.
Göbələkdə olan selenium və mis mineralları bədənimizi toksinlərdən təmizləmək baxımından çox əhəmiyyətlidir. Ehtiva etdiyi minerallar baxımından göbələyin antioksidant təsiri olduğu və bədəni toksinlərdən təmizləməyə köməkçi olduğu düşünülür. Edilən bəzi elmi işlərdə, nizamlı istifadə edilən göbələyin bədəndəki antioksidant fermentlərini xəbərdar etdiyi təyin olundu.
Göbələyin tərkibindəki CLA adlı bir yağ turşusunun hormona bağlı sinə xərçəngi və prostat xərçənginə tutulma riskini azaltmağa köməkçi olduğu bilinir.
Maksimum fayda;
Mümkünsə 3-4 gündən çox gözlətməyin. Rəngi ​​qaralmağa başlayan göbələklərin sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli olan fitobesin tərkibinin azaldığı elmi araştırmalarda sübut edilmişdir.
Göbələk zəhərlənmələri ölkəmizdə keçmiş illərə nəzərən az görülsə də, hələ də bir problem olaraq qalır. Əmin olduğunuz göbələk xaricində göbələk istifadə etməyin. Xüsusilə, xallı göbələklərin istifadə edilməsi təklif edilməkdədir.
Soyuducuda hava almayacaq bir qabda saxlamaq, fitobesin element itkisinin azaldılması, göbələkdən maksimum fayda götürməyinizi təmin edər.
Qurudulmuş göbələkləri dondurucuda 6 ay -1 il arası mühafizə edə bilərsiniz. Dondurucuda mühafizə edilməyən göbələklərin xarab olma müddəti də qısa olacaq.
Tox tutan göbələkli yemək
Vəsaitlər (4 nəfərlik)
Yarım çay stəkanı yarma 
1 orta boy soğan 
3 diş sarımsaq 
1 orta boy kök 
250 qram göbələk
4 su stəkanı su 
1 su stəkanı toyuq suyu (dərisiz sinə filesindən) 
Cəfəri yarpaqları 
Duz və qara bibər 
1 xörək qaşığı duru yağ 
 
Hazırlanması:  Soğanı, sarımsağı və kökü soyun və incə – incə doğrayın. 1 stəkan ilıq suya yarmanı əlavə edin və yüngül qaynadın. Digər tərəfdə duru yağda soğan və sarımsağı yüngülcə çevirin. Üzərinə ½ stəkan toyuq suyu və kökü əlavə edib 5 dəqiqə bişirin. Göbələkləri yaxşıca yuyub, incə dilimləyin. Qarışığa əlavə edərək 3 dəqiqə daha bişirin. Üzərinə yarmanı əlavə edərək 1-2 dəfə qarışığı qarışdırın. Geri qalan su və toyuq suyunu əlavə edərək yüksək istilikdə qaynadın. Sonra aşağı temperaturda 30 dəqiqə də bişirin. Atəşdən götürdükdən sonra duz və istiotunu əlavə edin. Servis edərkən cəfəri yarpaqları ilə bəzəyin. Qida dəyəri: 1 boşqabı 219 kaloridir. Gündəlik B3 (niasin) ehtiyacının yüzdə 43-nün, selenium ehtiyacının yüzdə 35-ni qarşılayar.
Əvvəlki məqaləTez arıqlamağın ən kəsə yolu: bitki çayları
Növbəti məqalədəXoşbəxt olmanıza mane olan 7 adi vərdiş