Hamiləlik dövründə bədənimizin artan ən əhəmiyyətli qida elementi ehtiyacları dəmir, kalsium, fol turşusu, B12 vitamini və sudur. Həkiminizin təklif etdiyi qida dəstəyi, həblərin yanında, bunları əhatə edən qidaların istehlakı da əhəmiyyətlidir.
• Dəmir- et, yumurta, toyuq, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, quru paxlalılar, quru meyvələrdə olur. Dəmirin sovrulmasını artırmaq üçün bu yeməklər ilə birlikdə C vitaminindən zəngin olan təzə sıxılmış portağal suyu ilə birlikdə qəbul etmək yaxşı bir seçimdir. Xüsusilə sitrus bitkiləri, tərəvəz və meyvələr C vitamini ilə zəngindir. Çay, qəhvə isə dəmirin sovrulmasını azaldacağından məsləhət görülmür.
Yaxşı, sağlam meyvə sularını ən praktik və ən etibarlı şəkildə necə edəcəyinizi bilirsinizmi? Bizim bu mövzuda ana namizədlərinə müdhiş bir tövsiyəmiz var!!!
• Hamiləlik ərzində sümük quruluşunu meydana gətirən kalsiumun kafi miqdarda alınması, körpənin skelet quruluşunu inkişaf etdirdiyi kimi, ananın də sümük kütləsini qorumasına köməkçi olar. Əgər hamiləlik müddətində kafi kalsium alabilsəniz, irəlidə meydana gələ biləcək osteoporoza qarşı da özünüzü qorumuş olarsınız. Süd, qatıq, pendir, bəhməz, fındıq, quru paxlalılar və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər zəngin kalsium qaynaqlarıdır.

• Hamiləlikdə bol su istifadəsi həm ana həm körpə baxımından çox faydalıdır. Ana namizədi gündə təxminən 2 – 3 litr qədər su içməlidir. Bu təxminən olaraq 10-12 stəkan-dır. Yanınızda qabda su daşısanız gün içərisində heç fərq etmədən bol miqdarda su içdiyinizi görə bilərsiniz.

Redakte etdi: Torpaq

 

Əvvəlki məqaləUşaqların doğru bəslənməsi ilə xoşbəxtliklərinin əlaqəsi nədir?
Növbəti məqalədəArtıq meyvə yemək çəki artırır