İştahı azaldan qidalar

Bəlkə də seçiminizi səhv  edirsiniz. Çünki bəzi yeməklər sizi qurd kimi
acdırırkən, bəziləri uzun müddət  tox
tutar. Çiyələk və cökənin  tox tutan, darçın və əncirin acdıran yeməklər olduğunu bilirsinizmi?

Zaman -zaman daha süfrədən qalxarkən acdığınızı hiss
etdiyiniz oldumu ? Hətta ” Yoxsa mədəmizdə
bir problemmi  var  dediyinizi eşidər  kimiyik. Hətta çox kilolarınız mövzusunda şərhləriniz
da yemək ardından yaşadığınız  bir aclıq
hissi ola bilər. Amma özünüzü günahlandırmadan əvvəl paylarınızı  istifadə etdiyiniz yemək və içkiləri  nəzərdən keçirmənizdə fayda var. Çünki elmi məlumatlar
, bəzi yeməklərin bədəndəki inusilin miqdarını artıraraq acdırıcı, bəzilərinin
isə tox,mühafizəkar təsirləri olduğunu  xüsusiyyətini
sübut edir.

 

İştah bağlayan dost yeməklər: 

Avokado 

B6 vitamini anbarıdır. Xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri
vardır. Tox tutan avokadonu  özünüzü  ac  hiss
etdiyiniz zamanlarda yeyə bilərsiniz.

 

Çovdar çörəyi 

Edilən diyetlərin hamısında kəpək çörəyindən adlandırılsa da
əslində çovdar çörəyinin tox tutan təsiri danılmazdır . Hətta ağ buğda çörəyinə
görə yüzdə 50 nisbətində daha çox doyma hissi verər.

Tel Pendir

Gün içərisində aclıq hiss etdiyinizdə qəhvəaltı  edə biləcəyiniz faydalı bir qida olmasınıdan əlavə
zülallı quruluşundan ötəri tox tutma
xüsusiyyətinə də malikdir.

 

Böyürtkən

Özünüzü ac hiss etdiyinizdə bir kasa qatığın içinə
qarışdırılmış böyürtkən sizi bir müddət tox tutar. Böyürtkən çox antioksidan  istehsal edər , bu səbəblə də faydalıdırlar .

Sardina balığı

Zülal anbarıdır. Qan şəkəri səviyyəsinin tarazlıqlanmasını təmin
edər. Bu sayədə toxluq hissi verər. Ayrıca maddələr mübadiləsinin hərəkətə keçməsini
təmin edər.

Alma

Edilən pəhrizlərdə  əlavə
pay olaraq alma tövsiyə edilir bunun səbəbi isə tox qoruyucu  xüsusiyyətinin olmasıdır. Kalorisi az olan
almanı acdığınızda yesəniz bir müddət daha tox hiss edərsiniz.

Kəpəkli  makaron

Gündəlik qida istehlakında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan
lifli qidalardandır. Bu qidalar məğlub etdikdən sonra həcmlərinin 20 faizi qədər
genişləmə xüsusiyyətinə sahib olduqları üçün toxluq hissi verirlər.

Qara  düyü 

Qan şəkərini tarazlıqda tutaraq aclıq hissinin qabağına keçən
karbohidratların başında gələn tünd  düyü
, uzun müddət acmamanızı təmin edər. Bu səbəblə yeməklərinizdə  qara  düyüyə  yer verin.

Yulaf əzməsi

Toxluq və şişkinlik hissi verən qidaların başında gəlir.
Lakin yulaf əzməsini süd ilə deyil su ilə etməkdə fayda vardır. Südlə edildiyində
isə südü yağsız olmasında seçim edin.

Badam

Gündə iki ovuc nizamlı olaraq yeyilən badamın , toxluq hissi
verərək obeziteyə qarşı  mübarizədə  faydalı olduğu edilən araşdırmalar ilə
sübut  olunmuş  bir gerçəkdir.

 

Brokoli

Brokolinin tərkibində  bədəndəki  insulin tarazlığını qoruyan xrom tapılıb. Qan
şəkərinin düşməsini maneə törədən xrom sayəsində aclıq hiss etməzsiniz.

 

Yumurta

Çox bişmiş yumurta da tox tutan yeməklər arasındadır.
Hazırlanması asan olan yumurta zülal baxımından da zəngindir. Zülal sizi tox
tutduğu üçün asan-asan acmazsınız .

Soyudulmuş Qatıq

Dondurma istəyinizi donmuş qatıq yeyərək qarşılaya bilərsiniz.
Meyvəli donmuş qatıq yediyinizdə həm qarınınızı tox tutduğunu hiss edəcək, həm
də çox kalori almamış olacaqsınız.

Tərəvəz şorbası 

Şorba, yemək üçün ideal olmasa da az kalorisi və tox tutan təsiri
ilə idealdır. Acdığınızda bir kasa şorba aclığınızı basdırar.

Çiyələk

Canınız çox şirin istədiyində bir qab dolusu çiyələk yeyə
bilərsiniz. Çiyələklərin üzərinə bir şirin qaşığı pudra şəkəri də töksəniz
şirin yemiş qədər olarsınız. Ayrıca çiyələk tox hiss etmənizi təmin edər .

Balıq

 Balıqda olan yod, tiroit hormonlarının istehsalı üçün
lazımlıdır və aclıq duyğusunun inkişafına  mane olar.

Cökə

Yemək saatına yaxın içilən cökə içkisi , xəstəliklərə
faydasının yanında iştahı bağlayan təsiri də var.

Tox qalmaq üçün etməniz lazım olanlar

Qlysemik  indeksi
aşağı qidalar
 

Davamlı acır və bunun qarşısını almaq istəyirsinizsə,
glisemik indeksi aşağı qidaları istifadə etməlisiniz. Qlysemik indeks, yeyilən
hər hansı bir qidanın qan şəkərini yüksəltmə qabiliyyətidir. İstehlak etdiyiniz
qida , qan şəkərini nə qədər uzun zamanda və az miqdarda yüksəldirsə , glisemik
indeksinin aşağı olduğunu bildirir. Bu qidalar , fərdin daha uzun müddət tox
qalmasını təmin edər.

Karbohidratlar

Karbohidratlar kəpək , buğda kimi taxıl məhsullarında , tərəvəz
və meyvələrdə tapılar. Tərkibindək i liflər, həzm sistemini hərəkətə gətirər.
Ayrıca bu qidalar insanı tox tutaraq aclıq hissini mane olar.

Triptofan

Zülalların böyük bir hissəsində olan bir növ aminoasitdir.
Triptofan , bədəndə serotoninin meydana gəlməsində və hüceyrələrə  daşınmasında əhəmiyyətli bir vəzifə daşıyır.
Serotonin isə iştahın  təsirini azaldır.
Xüsusilə banan, avokado , yulaf və pendirdə tapılır.

Xrom 

Xrom bədənə insulin tarazlığını qoruyur. Bu tarazlıq qan şəkərinin
düşməməsini və ya azalmaması baxımından çox əhəmiyyətlidir. Qan şəkərinin düşməsi
aclığa gətirib çıxarar. Xrom ehtiyacınızı qarşılamaq üçün fındıq, qoz kimi
qabıqlı qurudulmuş meyvələr və taxıl məhsulları yemək lazımdır.

Albumin

Bir növ daşıyıcı zülaldır.  Orqanizmdəki çətinliyini aradan qaldırar və
iştahı bağlayar. Bu zülal, triptofanı meydana gətirərək beyinə daşıyır və
serotonin istehsalını artırır. Yaşıl noxud , fıstıq və paxlada  vardır.

Fruktoza

Meyvələrdən əldə edilən təbii şəkərdir. Fruktoza qan şəkəri
tarazlığına  qətiliklə təsir etmir.
Ayrıca yemək sonrası şirin ehtiyacı duymanıza  mane olar. Çiyələk və bal früktozanın
qaynağıdır.

Yod

Tiroid hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır. Aclıq duyğusunu
mane olar. Balıq, qoz, yodlu duz və soğanda vardır .

Acdıran  qidalar. 

Qreypfrut

Diyeta  edirsiniz uzaq
dayanmanız  lazım olanlardan biri də
greyfurtdur . Xərçəngə qarşı qoruyucu olan greyfurdun pis yanı iştah açıcı
xüsusiyyətinin də olmasıdır.

Qara  kələm

Qaraciyər və bəzi qan xərçəngi  növlərinə də yaxşı gələn qara kələm, ayrıca
yaxşı  bir iştah açandır.

Kartof

Kartofun tərkibində olan birləşmələr qan təzyiqini salıcı təsir
göstərər ; buna görə  glisemik indeksi
yüksək olan yeməklər arasında olan kartof, xüsusilə qızartma şəklində
bişirilirsə  çox tez acmanıza səbəb olar.

Qırmızı Bibər

Xolesterolun qarşısını alıcı  xüsusiyyəti olan qırmızı bibər iştah açar . Bu
səbəblə acı bir yemək yediyinizdə doyduğunuzu çox asan anlaya bilməzsiniz.

Noxud

Mədəni təmizləyərək iştah açan noxud, sağlamlıq baxımından
faydalı olsa da kilo verərkən çox -çox yeyilməməsi lazım olan bir paxlalı bitki
növüdür .

Əncir

Çəki aldırıcı xüsusiyyəti olan əncir iştah açar, bu səbəblə
diyeta  dövründə yeməyiniz tövsiyə edilməz.

Kök

Kökün kalorisi  və
glysemik  indeksi digər tərəvəzlərə nisbətən
daha yüksəkdir. Bu səbəblə acdırıcı xüsusiyyəti olan kökün pəhrizlərdə olmaması
lazımdır.

Spirt 

Spirtli içkilərdən uzaq dayanmağa çalışın. Spirtli içkilər,
sizə kalori qazandırarkən iştahınızı açılmasına səbəb olar.

 

Duz

Duz iştah açıcı xüsusiyyətə malikdir. Çox duzlu bir qidanın
ardından şirin yemə istəyinin olması, qan şəkərinizdəki  dalğalanmalar üzündəndir. Xüsusilə diyetada  istifadəsindən  qaçınılmalıdır.

Darçın

Qoxusuyla xüsusilə şirinlərin vazgeçilməzi olan darçın da
çox tez acdıran ədviyyatlardandır .

Qarğıdalı

Qlysemik  indeks  dəyərinin yüksək olması səbəbiylə qan şəkəri səviyyəsini
yüksəldən  qarğıdalını  yedikdən
sonra açlıq hissi oyandırar. Bu səbəblə diyeta  edənlərin uzaq dayanması lazım olan bir
qidadır.

Əvvəlki məqaləNamaz qılan qadına dırnaqlara lak vurmaq olarmı?
Növbəti məqalədəGöyərtilərin nə kimi faydaları var