Bəlkə də seçiminizi səhv edirsiniz. Çünki bəzi yeməklər sizi qurd kimi
acdırırkən, bəziləri uzun müddət tox
tutar. Çiyələk və cökənin tox tutan, darçın və əncirin acdıran yeməklər olduğunu bilirsinizmi?
Zaman -zaman daha süfrədən qalxarkən acdığınızı hiss
etdiyiniz oldumu ? Hətta ” Yoxsa mədəmizdə
bir problemmi var dediyinizi eşidər kimiyik. Hətta çox kilolarınız mövzusunda şərhləriniz
da yemək ardından yaşadığınız bir aclıq
hissi ola bilər. Amma özünüzü günahlandırmadan əvvəl paylarınızı istifadə etdiyiniz yemək və içkiləri nəzərdən keçirmənizdə fayda var. Çünki elmi məlumatlar
, bəzi yeməklərin bədəndəki inusilin miqdarını artıraraq acdırıcı, bəzilərinin
isə tox,mühafizəkar təsirləri olduğunu xüsusiyyətini
sübut edir.
İştah bağlayan dost yeməklər:
Avokado
B6 vitamini anbarıdır. Xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri
vardır. Tox tutan avokadonu özünüzü ac hiss
etdiyiniz zamanlarda yeyə bilərsiniz.
Çovdar çörəyi
Edilən diyetlərin hamısında kəpək çörəyindən adlandırılsa da
əslində çovdar çörəyinin tox tutan təsiri danılmazdır . Hətta ağ buğda çörəyinə
görə yüzdə 50 nisbətində daha çox doyma hissi verər.
Tel Pendir
Gün içərisində aclıq hiss etdiyinizdə qəhvəaltı edə biləcəyiniz faydalı bir qida olmasınıdan əlavə
zülallı quruluşundan ötəri tox tutma
xüsusiyyətinə də malikdir.
Böyürtkən
Özünüzü ac hiss etdiyinizdə bir kasa qatığın içinə
qarışdırılmış böyürtkən sizi bir müddət tox tutar. Böyürtkən çox antioksidan istehsal edər , bu səbəblə də faydalıdırlar .
Sardina balığı
Zülal anbarıdır. Qan şəkəri səviyyəsinin tarazlıqlanmasını təmin
edər. Bu sayədə toxluq hissi verər. Ayrıca maddələr mübadiləsinin hərəkətə keçməsini
təmin edər.
Alma
Edilən pəhrizlərdə əlavə
pay olaraq alma tövsiyə edilir bunun səbəbi isə tox qoruyucu xüsusiyyətinin olmasıdır. Kalorisi az olan
almanı acdığınızda yesəniz bir müddət daha tox hiss edərsiniz.
Kəpəkli makaron
Gündəlik qida istehlakında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan
lifli qidalardandır. Bu qidalar məğlub etdikdən sonra həcmlərinin 20 faizi qədər
genişləmə xüsusiyyətinə sahib olduqları üçün toxluq hissi verirlər.
Qara düyü
Qan şəkərini tarazlıqda tutaraq aclıq hissinin qabağına keçən
karbohidratların başında gələn tünd düyü
, uzun müddət acmamanızı təmin edər. Bu səbəblə yeməklərinizdə qara düyüyə yer verin.
Yulaf əzməsi
Toxluq və şişkinlik hissi verən qidaların başında gəlir.
Lakin yulaf əzməsini süd ilə deyil su ilə etməkdə fayda vardır. Südlə edildiyində
isə südü yağsız olmasında seçim edin.
Badam
Gündə iki ovuc nizamlı olaraq yeyilən badamın , toxluq hissi
verərək obeziteyə qarşı mübarizədə faydalı olduğu edilən araşdırmalar ilə
sübut olunmuş bir gerçəkdir.
Brokoli
Brokolinin tərkibində bədəndəki insulin tarazlığını qoruyan xrom tapılıb. Qan
şəkərinin düşməsini maneə törədən xrom sayəsində aclıq hiss etməzsiniz.
Yumurta
Çox bişmiş yumurta da tox tutan yeməklər arasındadır.
Hazırlanması asan olan yumurta zülal baxımından da zəngindir. Zülal sizi tox
tutduğu üçün asan-asan acmazsınız .
Soyudulmuş Qatıq
Dondurma istəyinizi donmuş qatıq yeyərək qarşılaya bilərsiniz.
Meyvəli donmuş qatıq yediyinizdə həm qarınınızı tox tutduğunu hiss edəcək, həm
də çox kalori almamış olacaqsınız.
Tərəvəz şorbası
Şorba, yemək üçün ideal olmasa da az kalorisi və tox tutan təsiri
ilə idealdır. Acdığınızda bir kasa şorba aclığınızı basdırar.
Çiyələk
Canınız çox şirin istədiyində bir qab dolusu çiyələk yeyə
bilərsiniz. Çiyələklərin üzərinə bir şirin qaşığı pudra şəkəri də töksəniz
şirin yemiş qədər olarsınız. Ayrıca çiyələk tox hiss etmənizi təmin edər .
Balıq
Balıqda olan yod, tiroit hormonlarının istehsalı üçün
lazımlıdır və aclıq duyğusunun inkişafına mane olar.
Cökə
Yemək saatına yaxın içilən cökə içkisi , xəstəliklərə
faydasının yanında iştahı bağlayan təsiri də var.
Tox qalmaq üçün etməniz lazım olanlar
Qlysemik indeksi
aşağı qidalar
Davamlı acır və bunun qarşısını almaq istəyirsinizsə,
glisemik indeksi aşağı qidaları istifadə etməlisiniz. Qlysemik indeks, yeyilən
hər hansı bir qidanın qan şəkərini yüksəltmə qabiliyyətidir. İstehlak etdiyiniz
qida , qan şəkərini nə qədər uzun zamanda və az miqdarda yüksəldirsə , glisemik
indeksinin aşağı olduğunu bildirir. Bu qidalar , fərdin daha uzun müddət tox
qalmasını təmin edər.
Karbohidratlar
Karbohidratlar kəpək , buğda kimi taxıl məhsullarında , tərəvəz
və meyvələrdə tapılar. Tərkibindək i liflər, həzm sistemini hərəkətə gətirər.
Ayrıca bu qidalar insanı tox tutaraq aclıq hissini mane olar.
Triptofan
Zülalların böyük bir hissəsində olan bir növ aminoasitdir.
Triptofan , bədəndə serotoninin meydana gəlməsində və hüceyrələrə daşınmasında əhəmiyyətli bir vəzifə daşıyır.
Serotonin isə iştahın təsirini azaldır.
Xüsusilə banan, avokado , yulaf və pendirdə tapılır.
Xrom
Xrom bədənə insulin tarazlığını qoruyur. Bu tarazlıq qan şəkərinin
düşməməsini və ya azalmaması baxımından çox əhəmiyyətlidir. Qan şəkərinin düşməsi
aclığa gətirib çıxarar. Xrom ehtiyacınızı qarşılamaq üçün fındıq, qoz kimi
qabıqlı qurudulmuş meyvələr və taxıl məhsulları yemək lazımdır.
Albumin
Bir növ daşıyıcı zülaldır. Orqanizmdəki çətinliyini aradan qaldırar və
iştahı bağlayar. Bu zülal, triptofanı meydana gətirərək beyinə daşıyır və
serotonin istehsalını artırır. Yaşıl noxud , fıstıq və paxlada vardır.
Fruktoza
Meyvələrdən əldə edilən təbii şəkərdir. Fruktoza qan şəkəri
tarazlığına qətiliklə təsir etmir.
Ayrıca yemək sonrası şirin ehtiyacı duymanıza mane olar. Çiyələk və bal früktozanın
qaynağıdır.
Yod
Tiroid hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır. Aclıq duyğusunu
mane olar. Balıq, qoz, yodlu duz və soğanda vardır .
Acdıran qidalar.
Qreypfrut
Diyeta edirsiniz uzaq
dayanmanız lazım olanlardan biri də
greyfurtdur . Xərçəngə qarşı qoruyucu olan greyfurdun pis yanı iştah açıcı
xüsusiyyətinin də olmasıdır.
Qara kələm
Qaraciyər və bəzi qan xərçəngi növlərinə də yaxşı gələn qara kələm, ayrıca
yaxşı bir iştah açandır.
Kartof
Kartofun tərkibində olan birləşmələr qan təzyiqini salıcı təsir
göstərər ; buna görə glisemik indeksi
yüksək olan yeməklər arasında olan kartof, xüsusilə qızartma şəklində
bişirilirsə çox tez acmanıza səbəb olar.
Qırmızı Bibər
Xolesterolun qarşısını alıcı xüsusiyyəti olan qırmızı bibər iştah açar . Bu
səbəblə acı bir yemək yediyinizdə doyduğunuzu çox asan anlaya bilməzsiniz.
Noxud
Mədəni təmizləyərək iştah açan noxud, sağlamlıq baxımından
faydalı olsa da kilo verərkən çox -çox yeyilməməsi lazım olan bir paxlalı bitki
növüdür .
Əncir
Çəki aldırıcı xüsusiyyəti olan əncir iştah açar, bu səbəblə
diyeta dövründə yeməyiniz tövsiyə edilməz.
Kök
Kökün kalorisi və
glysemik indeksi digər tərəvəzlərə nisbətən
daha yüksəkdir. Bu səbəblə acdırıcı xüsusiyyəti olan kökün pəhrizlərdə olmaması
lazımdır.
Spirt
Spirtli içkilərdən uzaq dayanmağa çalışın. Spirtli içkilər,
sizə kalori qazandırarkən iştahınızı açılmasına səbəb olar.
Duz
Duz iştah açıcı xüsusiyyətə malikdir. Çox duzlu bir qidanın
ardından şirin yemə istəyinin olması, qan şəkərinizdəki dalğalanmalar üzündəndir. Xüsusilə diyetada istifadəsindən qaçınılmalıdır.
Darçın
Qoxusuyla xüsusilə şirinlərin vazgeçilməzi olan darçın da
çox tez acdıran ədviyyatlardandır .
Qarğıdalı
Qlysemik indeks dəyərinin yüksək olması səbəbiylə qan şəkəri səviyyəsini
yüksəldən qarğıdalını yedikdən
sonra açlıq hissi oyandırar. Bu səbəblə diyeta edənlərin uzaq dayanması lazım olan bir
qidadır.