Payızın gəlməsi ilə birlikdə ağaclarda özünü topa-topa göstərən faydalı bir meyvə olan zoğal.
Qurutulmuş meyvələrdən xaric mürəbbə, cem, kompot olaraq tükədilən zoğal tərkibində çoxlu mineral və vitamin, bol miqdarda C vitamini istehsal edən antioksidant bir meyvədir.
Ürək sağlığını qoruyur, hücüyrələrin yenilənməsinə yardımçı olur, sümük və diş çürüməsinin qarşısını almaqda yardımçı olur.
1 böyük banka.
10 dəqiqəyə hazırlanır.
1 saata bişir
Zoğal mürəbbəsi üçün lazım olan ərzaqlar:
- 1 kq zoğal,
- 750 q şəkər tozu,
- 1/2 su stəkanı su,
- 1 şirniyyat qaşığı təzə sıxılmış limon suyu
Zoğal mürəbbəsinin hazırlanma qaydası:
- Sap hissələrini arıtladığınız zoğalları bol suda yuyun.
- Artıq sularını aşsüzəndən süzüb bir qazana yığın.
- Toz şəkərlə qarışdırıb qapalı qabda saxlayın. ( zoğalların bir gecə şəkərdə qalmasında fayda var).
- Şəkərdə saxladığınız zoğalları az miqdarda su əlavəsiylə qaynamadın.
- Qaynayıb göz -göz olmaya başladığında vam atəşdə 45-50 dəqiqə qədər ara- ara kontrol edərək bişirin.
- Qazanın üzərinə çıxan köpükləri bir qaşıq yardımıyla alın.
- Qaşığın ucuyla mərmər bir zəminə damlatdığınız mürəbbə dağılmır və top şəklində qalırsa hazır deməkdir.
- Bişirmə işləminin sonuna doğru hazır olan mürəbbəyə təzə sıxılmış limon suyunu əlavə edib ocaqdan alın.
- Əvvəlcədən qaynadılmış, təmiz və quru bir banka doldurub qapağını möhkəm bərkidin.
- Tərs çevirib soyuması üçün gözlədin.
- Otaq temperaturunda soyuyan mürəbbə isti və işıq olmayan qapalı bir yerdə muhafizə edin.
- İstifadə etməyə başladığınızda arzuya görə soyuducuda mühavizə edərək qəhvəaltınızda istifadə edə bilərsiniz.