Qəbizliyin səbəbləri nələrdir? Qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün necə qidalanmaq, nələr etmək lazımdır?
Qəbizlik vəziyyətində necə qidalanmalıyıq? Qidalanma Eksperti Esra Kurtuluş
xüsusilə pəhriz edərkən tez-tez görülən qəbizliyin səbəblərini və qəbizlik vəziyyətində qidalanmamızda nə kimi tədbirlər almaq lazım olduğunu izah edir.
Qəbizlik, nəcis sıxlığının azalması və nəcis əsnasında çətinlik çəkilməsi
olaraq təyin edə bilərik. Xüsusilə pəhriz edən kəslərdə yağ və lifli qidalanmanın azalması ilə qəbizlik şikayəti daha da artar.
Qəbizliyin səbəbləri…
Yüksək nisbətlərdə rəfinə şəkər istehlakı
Lifli qidaların az istehlak edilməsi
Nəcisləməni davamlı təxirə salmaq
Bağırsaqlardakı iltihabı bir vəziyyət, şiş, xərçəng kimi səbəblər ola bilər
Uzun çəkən səyahət səbəbi ilə tənbəlləşən bağırsaqlar
Dərmanlar
Hamiləlik
Qəbizlik tapıntılarını çox yaxşı qiymətləndirmək lazımdır. Çox uzun çəkən və qidalanma ilə nizama girməyən qəbizlik vəziyyətində mütləq həkimə müraciət
edilməlidir. Şüursuzca bağırsaqların hərəkətini artıran işlətmə və ya sıxa məzmunlu
dərmanlar istifadə edilməməlidir. Şüursuzca istifadə edilən dərmanlar həm
bağırsaqlarınızın daha da tənbəlləşməsinə həm də bədəndə maye və kalium itkisinə
səbəb ola bilər.
Qəbizliyin qarşısını almaq üçün qidalanmamızda nə kimi tədbirlər almağımız
lazımdır?
Səhərlər ac qarnına bol su için.
Birdən və çox yemək yemək bağırsaqların iş nizamını pozduğu üçün qəbizliyə
səbəb ola bilər, bunun üçün az-az və tez-tez yemək yeməliyik.
Yeməklər yaxşıca çiynənməlidir ki, bağırsaqda da asan həzm edə bilinsinlər.
Su istehlakına laqeyd yanaşmamaq lazımdır. Gündə 2-3 litr maye qida istehlak
etmək lazımdır.
Ərik, üzüm kimi meyvələri yeyə bilərsiniz və ya kampotunu içə bilərsiniz.
Xüsusilə səhərlər su içdikdən sonra 4-5 ədəd quru ərik yeyilməsi tövsiyə
edilir.
Qəbizliyə səbəb olan həddindən artıq şəkər və şəkərli yeməkləri istehlak etməkdən qaçınmalısınız.
Qızartma, qovurma kimi yeməklər qəbizliyə səbəb olduğu üçün mümkün
olduğunca az istehlak edilməlidir.
Nahar və axşam yeməklərində şorba içilməsini tövsiyə edirəm.
Ət qəbizliyə səbəb olduğu üçün ət-toyuq yerinə tərəvəz və ya balıq seçilməlidir.
Qatıq olaraq prebiyotik olanları seçim edə bilərsiniz.
Qəbizliyin müalicəsində əhəmiyyətli bir yeri olan fiziki fəaliyyət üçün
də təklifim çoxlu yerimək, gəzinti etmənizdir.
Ayrıca evdə ayaqlarınızı qarnınıza doğru 15-20 dəfə itələyib-çəkmə hərəkəti
etməniz faydalı olacaq.
Kola, qəhvə qəbizliyə səbəb olduğu üçün istehlakını ən aza salmanızı təklif
edərəm.
Quru paxla, mərcimək, noxud qaz edə biləcəyi və acı fiksasiyaya səbəb
olacağı üçün istehlakına diqqət yetirməlisiniz.
Bitki çaylarını, bağırsaqlarınızı tənbəlləşdirməmək adına, çox tez-tez istehlak etməyin.
Həftədə 1-2 stəkan içə bilərsiniz.
Ən təsirli tədbir olan, lif ehtiva edən yemək istehlakınızı artırın.